Kalcijs un tā nozīme attēls

Kalcijs un tā nozīme


Dzīves kvalitātei nepieciešamais kalcijs

Kalcijam ir augsta bioloģiskā aktivitāte un tas mūsu organismā nodrošina daudzas svarīgas funkcijas: 
·         līdzsvaru starp uzbudinājuma un kavēšanas procesiem smadzeņu garozā; 
·         regulē relaksācijas un muskuļu kontrakcijas procesus; 
·         piedalās kaulu audu veidošanā; svarīgs zobu mineralizācijā; 
·         regulē šūnu membrānu caurlaidību; 
·         ietekmē pareizu sirds ritmu; 
·         ietekmē asins recēšanu; 
·         samazina holesterīna līmeni asinīs; 
·         svarīgs daudzu hormonu un fermentu ražošanai; 
·         palīdz imunitātes procesos, 
·         samazina alerģiskas reakcijas u.c. 
Cilvēka organismā ir tikai apmēram 1400 grami kalcija un tas ir sadalīts nevienmērīgi - aptuveni 99% atrodas kaulos un zobos un tikai 1% asinīs, muskuļos un starpšūnu šķidrumā. Tomēr tajā pašā laikā kalcijs nepieciešams katrai cilvēka ķermeņa šūnai. 
Kalcija uzkrāšanās organismā un kaulu masas pieaugums notiek bērnībā un pusaudža gados, sasniedzot maksimumu 20 - 30 gadu vecumā. Jāatceras, ka pēc tam kau­lu stip­rī­bu vairs nevarēs pa­lie­li­nāt, vie­nī­gi cen­sties uz­tu­rēt sa­sniegta­jā lī­me­nī. Tāpēc lai­kus jā­do­mā, kā uz­krāt lie­lā­ku kau­lu ma­su, un jā­cen­šas uz­ņemt pie­tie­ka­mi daudz kal­ci­ja. Pēc 40 gadu vecuma tā sāk jau pakāpeniski samazināties. Īpaši aktīvi kalcijs sāk izdalīties no kauliem pēc 40 gadu vecuma, un līdz 65 -70 gadu vecumam cilvēks var zaudēt līdz 30% kalcija kaulu audos.


Augsts kalcija daudzums ir piena produktos (siers, krējums, biezpiens, piens).  Nedaudz mazāk, salīdzinot ar piena produktiem, kalcijs ir zaļumos (pētersīļi, spināti, selerijas, salāti), dārzeņos (pupiņas, pupas, brokoļi, ziedkāposti, redīsi), zivīs, riekstos, augļos un ogās. Tā kā ne viss apēstais kalcijs organismā uzsūcas, to iesaka uzņemt vairākas reizes dienā pa mazām devām. Proti, vienā reizē nepārsniegt 500 mg kalcija devu. Lai to uzņemtu ar pārtiku, jābūt vismaz 3 porcijām piena produktu dienā. Piemēram, 1 porcija satur 30 g siera, 100 g biezpiena, 150 g jogurta vai 200 ml piena.
Cilvēka ikdienas vajadzība pēc kalcija ir atkarīga no vecuma, dzimuma un dzīvesveida. Bērniem līdz gada vecumam katru dienu ir nepieciešami aptuveni līdz 600 mg kalcija; 1-7 gadu vecumā kalcija nepieciešamība pakāpeniski palielinās - līdz 900 mg dienā, pusaudža gados jau apmēram līdz 1200 mg. Pieaugušā vecumā šis rādītājs ir nedaudz samazināts - aptuveni 1000 mg, sākot no 40 gadu vecuma, nepieciešamība pēc kalcija atkal palielinās līdz 1200-1300 mg dienā un pēc 60 gadiem var sasniegt 1500 mg. Grūtniecēm un jaunajām māmiņām zīdīšanas laikā ir nepieciešamas īpaši lielas kalcija devas  - viņām jāsaņem apmēram 1500 mg dienā. 

Kalcijs nogulsnējas kaulu masā, un kaulaudi kalpo kā sava veida kalcija "depo" organismā. Tas nozīmē, ja kalciju neuzņem pietiekamā daudzumā ar pārtiku, ķermenis sāks to ņemt no kauliem un tas izraisa osteoporozi, nervu un sirds-asinsvadu sistēmu darbības pasliktināšanos, biežas alerģiskas reakcijas, paaugstināta zobu emaljas jutība u.c. Bērnu veselību kalcija trūkums var ietekmēt vēl nopietnāk:  kalcija trūkums izraisa vielmaiņas un hormonālo procesu traucējumus, nepareizu kaulu un zobu veidošanos, problēmas ar stāju, emocionālo nestabilitāti un miega traucējumus.


Ir svarīgi atcerēties par sabalansētu uzturu, veselīgu miegu, sportu, pastaigām svaigā gaisā un atpūtu brīvā dabā - ar šo dzīvesveidu gan kalcijs, gan citas organismam nepieciešamās vielas tiks absorbētas vislabākajā veidā.  Atcerieties - ēšanas paradumi nenodrošina pilnvērtīgu kalcija dienas devu un nepilnvērtīgs uzturs var izraisīt kalcija trūkumu organismā. Tāpēc ir svarīgi kontrolēt kalcija daudzumu asinīs un, ja nepieciešams, papildināt to, pielāgojot uzturu vai lietojot augstas kvalitātes  uztura bagātinātājus. Pie­au­gu­šam cil­vē­kam, ku­ram ne­pie­cie­šams apmēram 1000 mg kal­ci­ja die­nā, ie­tei­cams papildus lie­tot 400 mg kal­ci­ja div­reiz die­nā, jo pā­rē­jo dau­dzu­mu pa­ras­ti uz­ņem ar uztu­ru. 

Vitabiotics Osteocare sastāvā ir kalcijs ir karbonāta formā. Šīs formas priekšrocība, ka zarnās kalcija karbonāts uzsūcas tieši tādā daudzumā, kāds organismam nepieciešams.  Kalcija karbonāts īpaši ieteicams cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts kuņģa sulas skābums un ar to saistītās kuņģa-zarnu trakta slimības. Lai or­ga­nisms piln­vēr­tī­gi ab­sor­bē­tu un iz­man­to­tu kal­ci­ju, ir bū­tis­ki, lai arī vien­lai­kus tik­tu uz­ņemts  D3 vi­ta­mīns, mag­nijs un cinks. D3 vi­ta­mīns ir sva­rīgs kal­ci­ja ab­sor­bci­jai, kau­lu mi­ne­ra­li­zā­ci­jai un hor­mo­nu re­gu­lā­ci­jai, ku­ri ir at­bil­dī­gi par nor­mā­lu kal­ci­ja un fos­fo­ra lī­me­ni asi­nīs un kau­los.

Laba alternatīva nepieciešamā kalcija daudzuma iegūšanai var būt uzticama ražotāja augstas kvalitātes uztura bagātinātājs. Osteocare košļājamās tabletēs kalcijs tiek piedāvāts viegli absorbējamā formā, kur 2 tabletes satur 800 mg kalciju, papildus arī D3 vitamīnu, magniju, cinku, varu, selēnu.  

Lai labs izskats un laba pašsajūta ikdienā mums ikvienam!

Seko mums:

Vitabiotics logo

SIA "Taula Rīga". Copyright © 2021 - Reģistrācijas numurs: 40003668320

Jūsu Grozs
Informācija par piegādi
Aizvērt
Grozs ir tukšs
Salidzini.lv logotips